YouTube thumbnail

Welkom bij Infino. Gezinsbijslagen verschillen per regio van je kind(eren).

Waar woon je?

  • Vlaanderen
  • Brussel
  • Wallonie
Je kan achteraf steeds je keuze wijzigen.

Blog Zelfstandigen

Zelfstandig en zwanger? Welkom bij Infino

Jouw expert in het Groeipakket

Ben je zwanger? Proficiat! Reken op Infino voor de piekfijne uitbetaling van je startbedrag. Zo ga je een zorgeloze bevalling tegemoet én geef je je kindje een optimale start.

Drie straffe voordelen voor jou en je kindje

1 – Je wordt altijd stipt uitbetaald   

Als zelfstandige ligt je focus op de organisatie van je onderneming én de keuze van het schattigste kinderbedje. Zonder bijkomende administratie. Schakel daarom Infino in voor de aanvraag van je startbedrag en de opvolging van je Groeipakket. Wij brengen alles netjes in orde. En jij slaapt op beide oren. 

2 – Je rekent op glasheldere informatie op maat   

Je tijd is extreem kostbaar. Je verspilt liever geen uren aan afspraken en opzoekwerk. Dat wéten we. Daarom spitst onze communicatie zich toe op digitale tools – snel, glashelder en altijd beschikbaar. Infino trakteert jou op:

  • handige checklists 
  • interessante blogs 
  • gebruiksvriendelijke website 
  • vlotte communicatie 

3 – Je hebt altijd toegang tot jouw persoonlijke dossier 

Raadpleeg je persoonlijke dossier de klok rond. Hoe? Ga naar My Infino. Daar zie je meteen wanneer je volgende uitbetaling is gepland – ook op je smartphone. Handig! Bovendien is digitale communicatie veel beter voor het milieu dan een stapel papier. 

Heb je toch nog een vraag? Shoot! Neem contact op via chat, mail of het contactformulier. We staan voor je klaar – dag en nacht. 

Stel al je vragen aan Infino

Je bent zwanger én zelfstandig. Er wacht jou een magische en intense periode. Spannend! Een gouden tip: vraag elk financieel voordeel op tijd aan. Zo ga je een zorgeloze bevalling tegemoet en ligt je focus op het groeiende wonder in je buik. Loop je verloren tussen alle documenten, rechten en plichten? Reken dan op Infino voor de juiste uitvoering van je administratie. Wij beantwoorden alvast jouw prangendste vragen. 

1. Wat moet ik in orde brengen?

Jij hoeft maar één ding te doen: je startbedrag aanvragen. Heb je je dossier ingediend? Dan schieten wij voor jou uit de startblokken en brengen we jouw Groeipakket in orde. 

2. Hoeveel geld krijg ik? 

Je ontvangt een startbedrag van 1214,49 euro en een maandelijkse toelage na de geboorte van je kindje. Die betalingen verlopen automatisch elke 8ste van de maand. 

3. Wat heb ik nodig? 

Heb je je startbedrag aangevraagd? Dan bezorg je ons een officieel zwangerschapsattest wanneer je 5 maanden zwanger bent. Dat attest krijg je van je gynaecoloog, huisarts of vroedvrouw, en vermeldt jouw vermoedelijke bevallingsdatum. 

4. Krijg ik een vrijstelling voor mijn sociale bijdragen?

Als zelfstandige heb je recht op een vrijstelling van sociale bijdragen voor het voorbije kwartaal. Concreet: je betaalt geen bijdrage voor het kwartaal dat volgt op het kwartaal waarin je bevalt. Toch behoud je je sociale rechten, zoals de opbouw van je pensioen en de terugbetaling van je medische kosten. 

5. Moet ik iets doen voor de vrijstelling van mijn sociale bijdragen?

Nee. Je sociaal verzekeringsfonds kent je die vrijstelling automatisch toe. Het brengt je op de hoogte met een brief – een aanvraag is niet nodig.  

6. Hoeveel moederschapsverlof krijg ik?

Als zelfstandige heb je recht op 12 weken moederschapsverlof. Dat bestaat uit zwangerschapsverlof (maximaal 3 weken vóór je bevalling waarvan 1 week verplicht) en bevallingsverlof (minimaal 9 weken ná je bevalling, waarvan 2 weken verplicht). Verwacht je een meerling? Dan heb je recht op 13 weken moederschapsverlof.

7. Mag ik blijven werken tijdens mijn bevalling?

Houdt je zelfstandige activiteit een gezondheidsrisico voor jou of je kindje in? Dan heb je recht op moederschapsbescherming. Neem dan contact op met je mutualiteit – snel en eenvoudig online. 

8. Mag ik eerste klas rijden met de trein?

Ja, hoor. Dat mag van zodra je 5 maanden zwanger bent – zonder toeslag. Vraag daarvoor je zwangerschapsattest aan bij je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw. 

9. Mag ik blijven werken na mijn bevalling?

Tijdens je 3 verplichte weken moederschapsverlof moet je al je beroepsactiviteiten stopzetten. Verder kies je zelf hoe jij jouw niet-verplichte weken opneemt: vanaf 3 weken voor je bevalling tot 38 weken erna – in blokken van 7 kalenderdagen. Dag mag ook halftijds

10. Heb ik recht op hulp na mijn bevalling?

Zeker. Je hebt recht op thuishulp, kraamzorg en kinderopvang. Neem daarvoor contact op met je mutualiteit. Of dien je aanvraag online in. Als zelfstandige heb je ook recht op 105 gratis dienstencheques. Maak daarvoor je account aan bij Sodexo. Het ondernemersloket bezorgt jou de dienstencheques.

11. Ik heb een miskraam gehad. Wat nu?

Dat raakt ons. En we leven oprecht met je mee. Kreeg jij je miskraam vóór 180 dagen zwangerschap? Dan heb je helaas geen recht op moederschapsrust of -hulp. 

Heb je een andere vraag? Neem gerust contact op. 

Heb je al kinderen en verander je graag naar Infino? Overstappen is perfect mogelijk. 

Reken op Infino

Verwacht één van je medewerkers een kind? Dat vraagt heel wat administratieve opvolging. En de toekomstige ouders rekenen op jouw professionele advies. Geen tijd? Schakel dan Infino in voor een optimale ondersteuning van je personeelsdienst – voor alle aanvragen van je medewerkers. Vertel ons hoe we jou kunnen helpen. Het Infino-team staat voor je klaar. 

Infino bestaat pas enkele jaren. Maar onze moederbedrijven Securex en Acerta hebben samen meer dan 100 jaar ervaring. Onze experts helpen zelfstandigen al 25 jaar. We wéten wat belangrijk is voor jou. Jij focust op je zaak en je kindje. Wij zorgen voor je administratie – van a tot z. 

Deel deze pagina met je netwerk

Lees meer

Vakantie en vrije tijd

Wat is een Babymoon?

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent of wil je zwanger worden en plan je een reis? Dan is het verstandig om een aantal dingen te checken bij het organiseren van je trip. Met wat extra voorbereiding kan je dan zorgeloos genieten van je ‘babymoon’!

Vakantie en vrije tijd

Zomers zwanger zijn

“Zwanger zijn is het mooiste dat je kan overkomen.” Wel, wij kennen enkele toekomstige mama’s die dat met deze temperaturen op z’n zachtst gezegd zullen nuanceren.

Vakantie en vrije tijd

Zomeropvang

De jaarlijkse schoolvakantie: reuzefijn voor de kids maar voor het gezin telkens weer een hele organisatieklus. Gemiddeld 80 schoolvrije dagen per jaar … en hoeveel verlofdagen heb jij? Inderdaad, dat is verre van evident…

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal één keer per maand een nieuwsbrief met wijzigingen in bedragen, nuttige tips, inspiratie over opvoeding en ander nieuws.